Затверджено Уніфіковані клінічні протоколи первинної та спеціалізованої медичної допомоги «Ускладнення цирозу печінки: гепаторенальний синдром», «Цироз печінки компенсований»

Наказом № 1734 від 10 жовтня 2024 року МОЗ України затвердило нові Уніфіковані клінічні протоколи первинної та спеціалізованої медичної допомоги «Ускладнення цирозу печінки: гепаторенальний синдром»«Цироз печінки компенсований».

Цироз печінки (ЦП) є важливою причиною захворюваності та смертності людей з хронічними захворюваннями печінки у всьому світі. У 2019 році цироз був пов'язаний з 2,4% смертей у світі.

У зв'язку з ростом поширеності ожиріння та збільшенням вживання алкоголю, з одного боку, та покращенням лікування інфекцій, викликаних вірусом гепатиту В та вірусом гепатиту С, з іншого, епідеміологія та наслідки ЦП змінюються. Проте, захворювання печінки є причиною двох мільйонів смертей щорічно та 4% всіх смертей (1 з кожних 25 смертей у світі); приблизно дві третини всіх смертей, пов'язаних з печінкою, припадає на чоловіків.

Смертність, в основному, пов'язана з ускладненнями ЦП та гепатоцелюлярною карциномою (ГЦК). Найрозповсюдженіші причини ЦП у світі пов'язані з вірусним гепатитом, вживанням алкоголю та неалкогольною жировою хворобою печінки/метаболічно асоційованою стеатотичною хворобою печінки.

Метою лікування компенсованого цирозу є попередження ускладнень, які визначають декомпенсацію.

Таким чином, у веденні та спостереженні пацієнтів з хронічними захворюваннями печінки найважливішими є:

  • раннє виявлення компенсованого ЦП або cACLD;
  • своєчасна діагностика КЗПГ;
  • попередження декомпенсації ЦП

Джерело: Редакція "ОК.Медик" за матеріалами Міністерства охорони здоров'я України