Заборона рециркуляторів. Набув чинності наказ МОЗ про використання ультрафіолетового випромінювання в медзакладах

2 серпня 2021 року набув чинності наказ МОЗ України № 882 щодо раціонального використання ультрафіолетового бактерицидного випромінювання (далі — УФБ), як засобу профілактики інфекційних хвороб. 

Документом забороняється використання рециркуляторів, адже цей засіб дезінфекції повітря не має доведеної ефективності. Це дозволить медичним закладам зекономити мільйони гривень щороку та спрямувати ці кошти на інші ефективні заходи системи профілактики інфекцій та інфекційного контролю.

Також забороняється використання озонопродукуючих УФБ ламп. Це виключає шкідливий фактор, який негативно впливає на здоров’я пацієнтів та медичних працівників.

Натомість уперше в Україні системно регламентується використання УФБ випромінювання у закладах охорони здоров’я відповідно до сучасних принципів доказової медицини у сфері інфекційного контролю.

Наказ впроваджує ефективні підходи до використання ультрафіолету в медичних закладах, зокрема:

  • перемішування повітря при використанні екранованих УФБ випромінювачів у зонах високого ризику передавання аерогенних інфекцій;
  • розрахунок часу роботи відкритого УФБ випромінювача;
  • орієнтовний розрахунок кількості випромінювачів.

Документ не включає застарілі норми та підходи, у тому числі про ведення журналів обліку часу роботи випромінювачів, розміщення УФБ опромінювачів над дверима та ін.

Джерело Центр громадського здоров’я МОЗ України