Забезпечення пацієнтів ліками за програмою реімбурсації «Доступні ліки»

Дмитро Лубінець, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, нагадує щодо забезпечення пацієнтів ліками за програмою реімбурсації «Доступні ліки». Пацієнти мають право отримувати лікарські засоби за рецептом (електронним або паперовим) безоплатно або з частковою доплатою за цією програмою. Національна служба здоров’я України (НСЗУ), зі свого боку, здійснює повне або часткове відшкодування вартості лікарських засобів для лікування в амбулаторних умовах:

  • серцево-судинних та цереброваскулярних захворювань (у тому числі з первинною та вторинною профілактикою інфарктів та інсультів);
  • цукрового та нецукрового діабету;
  • хронічних хвороб нижніх дихальних шляхів;
  • розладів психіки та поведінки, епілепсії;
  • хвороби Паркінсона;
  • осіб у посттрансплантаційний період;
  • паліативних пацієнтів, які потребують знеболення.

Щоб отримати препарати за програмою реімбурсації, необхідно звернутися до медичного закладу. Відшукати інформацію про місця надання послуг за Програмою медичних гарантій (ПМГ) можна через дашборд «Електронна карта місць надання послуг за програмою медичних гарантій» (далі — дашборд).

До яких лікарів необхідно звернутися для отримання рецепта за програмою «Доступні ліки»?

Лікар-спеціаліст — цукровий і нецукровий діабет, розлади психіки і поведінки, епілепсія, хвороба Паркінсона, стан після трансплантації.

Лікар загальної практики (сімейний лікар, терапевт, педіатр) — серцево-судинні, цереброваскулярні, хронічні хвороби нижніх дихальних шляхів, паліативні хворі (знеболення), цукровий і нецукровий діабет, розлади психіки і поведінки, епілепсія, хвороба Паркінсона, стан після трансплантації.

На прийомі лікар-спеціаліст обов’язково має скласти план лікування та внести його до електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ).

Чи потрібна декларація для отримання рецепта? Для отримання рецепта декларація не є обов’язковою. Люди, які тимчасово змінили своє місце проживання, можуть отримати рецепт у лікаря без наявності відповідної декларації.

Однак пацієнт, який не має декларації, повинен бути зареєстрованим в ЕСОЗ. Це можна зробити двома способами:

  • уклавши декларацію із сімейним лікарем;
  • зареєструвавшись на прийом до будь-якого лікаря.

Для цього пацієнту достатньо мати із собою документ, що посвідчує особу, дітям —  свідоцтво про народження та реєстраційний номер облікової картки платника податків (індивідуальній податковий номер) — для тих, хто досягнув 14-річного віку. Винятком є особи, які відмовилися від набуття такого номера, що підтверджується відповідною позначкою в паспорті громадянина.

Скільки дійсний рецепт? Термін дії рецепта становить:

  • на наркотичні ліки — 10 календарних днів;
  • на ліки з програми реімбурсації — 30 календарних днів;
  • на рецептурні препарати, які пацієнт купує за власні кошти, — 90 календарних днів.

Які аптеки відпускають ліки в межах програми реімбурсації? Відшукати інформацію про аптеки, які відпускають препарати за програмою «Доступні ліки», можливо за допомогою дашборду. Для цього в меню зліва слід обрати населений пункт та потрібний напрямок програми реімбурсації. Дашборд покаже аптеки, які відповідають вказаному запиту, з адресами та номером телефону. Перед тим як відвідати аптеку, варто зателефонувати та уточнити, чи є в наявності потрібний препарат.

Щотижневик АПТЕКА