«Як медикам спростовувати міфи про йодопрофілактику в разі радіаційної аварії?», - пояснює Ігор Кузін

Через захоплення російськими окупантами Запорізької атомної електростанції у публічному просторі активізувалася тема захисту від радіації та йодопрофілактики.

Міністерство охорони здоров’я також активно висвітлювало порядок дій у разі надзвичайної ситуації на ЗАЕС, в тому числі особливості йодопрофілактики. Попри це, не втрачають популярності міфи щодо цієї теми.

Основне, що мають робити медичні працівники в такій ситуації, — користуватися лише профільними та перевіреними джерелами інформації, зокрема сайтом та сторінками Міністерства охорони здоров’я, рекомендаціями Центрів з контролю та профілактики захворювань США (CDC).

Міф 1. Розчин йоду можна використати замість калію йодиду в разі радіаційної аварії.

Поширений «рецепт» стверджує: якщо розчинити кілька десятків крапель йоду в іншій рідині (наприклад, у воді чи молоці) та випити, то можна захистити щитоподібну залозу від впливу «поганого» йоду. Насправді це міф, також пов’язаний із наведеним поруч (щодо йодної сіточки).

Варто пам’ятати, що вказані експерименти можуть бути шкідливими для здоров’я. Прийом розчину йоду може спричинити хімічні опіки ротової порожнини, стравоходу. Також, повторюся, розчини йоду не поглинаються щитоподібною залозою, а тому не блокують її, як це робить калію йодид.

Міф 2. Червоне вино може вивести радіацію з організму.

Вино не рятує від радіоактивного ураження і не виводить радіацію з організму. Міф про це з’явився після Чорнобильської трагедії і досі поширений, хоч і не має жодного наукового обґрунтування. Так само є міфом те, що алкоголь допомагає зняти стрес.

Варто пам’ятати: безпечної дози алкоголю немає.

Міф 3. У випадку радіаційної аварії треба нанести на тіло йодну сіточку.

Йодній сіточці приписують багато чудодійних властивостей: вона буцімто показує, чи є дефіцит йоду в організмі, лікує застуду, загоює рани. Проте всі ці твердження є міфом. Йодна сіточка не має нічого спільного з доказовою медициною. Вона не захищає організм, а саме щитоподібну залозу, від впливу так званого «поганого» йоду. Це пов’язано з тим, що розчини йоду не всмоктуються і не накопичуються в щитоподібній залозі, отже, вони не захистять від радіоактивного йоду, а натомість можуть спричинити опіки шкіри.

Від впливу радіоактивного йоду захищає лише одноразовий прийом калію йодиду в таблетованій формі відповідно до затвердженого дозування.

Міф 4. Калію йодид варто приймати протягом семи днів після їди.

Препарат калію йодид можна приймати лише одноразово і лише після відповідного сповіщення від органів влади. Оптимально — за шість годин до впливу радіоактивного йоду та впродовж шести годин після його впливу. Якщо ж приймати калію йодид більше ніж один раз, то це може призвести до порушення функції щитоподібної залози. Якщо людина вже приймала калію йодид у повній дозі 125 мг, то слід негайно припинити його прийом, оскільки це є недоцільним передозуванням і шкідливим перевантаженням щитоподібної залози.

Міф 5. Калію йодид захищає від опромінення весь організм.

Найкращий захист від опромінення може забезпечити лише перебування в укритті з дотриманням усіх вказівок органів влади, а не одна таблетка йодиду калію, — вона захищає лише щитоподібну залозу.

Якщо людина зазнає прямого впливу радіоактивного опромінення, то це має наслідки для всього організму. Головне, чим має себе зараз «озброїти» цивільна людина, — це знання.

Саме тому кожен українець повинен знати і виконувати базові правила поведінки у випадку надзвичайної ситуації будь-якого характеру. А саме: знаходитись в укритті, ізолювати верхній одяг, вимити з милом відкриті ділянки шкіри, виконувати вказівки органів влади.

Джерело: Дайджест змін в охороні здоров'я