В Україні зареєстрована вакцина для профілактики менінгококової інфекції групи В

Наказом МОЗ України від 07.10.2022 року в Україні зареєстрована вакцина для профілактики менінгококової інфекції, яка містить у своєму складі збудник Neisseria meningitidis однієї із найпоширеніших серогруп B. Вакцина Бексеро® виробника GlaxoSmithKline (Італія) вже зареєстрована в країнах Європи та показала позитивний профіль безпеки при застосуванні. Вакцина Бексеро® дозволена до застосування в Україні у дітей з 2-х місячного віку.

Менінгококи групи В, що викликають найбільш загрозливі клінічні форми менінгококової інфекції – менінгококцемію та менінгіт – є одними із найпоширеніших в Україні. Станом на вересень 2022 року усього зареєстровано 250 випадків. Найвищий рівень захворюваності – серед дітей віком від 6 місяців до 3 років. На даний час у світі є ліцензованими дві вакцини, що містять полісахарид менінгококу серогрупи В і наукові дані свідчать про високу ефективність щеплення ними. Зареєстрована вакцина Бексеро® належить до однієї із них.

Зважаючи на високий рівень захворюваності та смертності від менінгококової інфекції у світі (від 30 до 50 тис. летальних випадків на 300-500 тис. захворілих), вакцинація досі залишається найбільш дієвим заходом специфічної профілактики тяжких форм захворювання та в багатьох країнах внесена до національних календарів щеплень – Бельгії, Великій Британії, Ірландії, Ісландії, Іспанії, Нідерландах, Німеччині, США тощо.

В Україні щеплення від менінгококової інфекції належить до рекомендованих. На даний час, як відомо, зареєстровано також дві менінгококові кон’юговані полісахаридні вакцини, що містять серогрупи A, C, I, W-135 – Менактра® та Німенрикс®. Їх застосування дозволяє уникнути важких уражень органів та систем тропних до менінгококу у дітей та дорослих.

Джерело: Державний експертний центр МОЗ України