В Україні психіатричну допомогу в межах ПМГ із квітня надаватимуть за трьома пакетами

Психіатричну допомогу в межах Програми медгарантій із 1 квітня 2021 року надаватимуть за трьома пакетами, повідомила заступник міністра охорони здоров'я Ірина Микичак під час прес-брифінгу в Києві в середу.

"У 2021 році в межах Програми медгарантій у ІІ-IV кварталах передбачається фінансування стаціонарної психіатричної допомоги дорослим і дітям, яка оплачуватиметься за глобальною ставкою з урахуванням коригувальних коефіцієнтів, лікування осіб із психічними та поведінковими розладами внаслідок вживання опіоїдів із використанням препаратів замісної підтримувальної терапії, яка оплачуватиметься за глобальною ставкою, і психіатрична допомога, яку надають мобільні мультидисциплінарні команди - це новий пакет послуг, який оплачуватиметься за глобальною ставкою з урахуванням навантаження на команду", - сказала вона.

За словами Микичак, МОЗ розробило і завершує погодження наказу щодо затвердження положення про мобільні мультидисциплінарні команди з надання психіатричної допомоги.

Заступник міністра також наголосила, що під час останньої зустрічі представники ВООЗ відзначили позитивну динаміку у впровадженні нових підходів у сфері охорони психічного здоров'я в Україні.

"У ВООЗ зазначили, що Україна є однією з провідних країн Європи щодо взаємодії з підготовки мобільних мультидисциплінарних команд із надання психіатричної допомоги. У межах взаємодії з ВООЗ планується підготовка до 195 таких команд", - сказала вона.

Микичак також додала, що в міністерстві тепер працює Департамент якості життя, одним із напрямів діяльності якого є робота у сфері психічного здоров'я.

Джерело: Інформаційне агентство "Інтерфакс-Україна"