Трансформація фінансування медичної галузі: як змінилися зарплати середнього медперсоналу

Найвищі показники середньомісячних витрат на оплату праці середнього медперсоналу екстреної медичної допомоги у Чернівецькій області - понад 29 тис гривень та у Києві - понад 28,5 тис гривень.

Медичні сестри та медичні брати перебувають у центрі вирішення багатьох проблем у сфері охорони здоров’я. Вони невтомно працюють, щоб забезпечити догляд за пацієнтами. Станом на 11 травня  в електронній системі охорони здоров’я у майже 2 тисячах закладах спеціалізованої допомоги зареєстровано понад 112 тисяч фахівчинь та фахівців медсестринства. З них, понад 10,5 тисяч працюють в операційних. 60 тисяч - в лікарнях, що за договором з Національною службою здоров’я надають медичну допомогу при пологах, у складних неонатальних випадках, а також стаціонарну допомогу пацієнтам з COVID-19.

Трансформація системи охорони здоров’я створила умови для стабільного зростання зарплат усіх медичних працівників.  Зарплати, премії та інша фінансова мотивація, що раніше регламентувалася різними постановами та наказами, зараз є відповідальністю адміністрації лікарні. Середньомісячні витрати на оплату праці середнього медичного персонал з квітня по грудень 2020 року становили - на первинній ланці - 8 600 грн, на рівні спеціалізованої допомоги - 9 тис грн, екстреної медичної допомоги - понад 18 тис. грн.

Є заклади, де середньомісячні витрати на оплату праці медсестер складають понад 15-20 тисяч гривень на первинці. Наприклад, у центрах первинної медико-санітарної допомоги №1 та №2 Солом’янського району міста Київ, в Ужгородському центрі первинної допомоги, в Авангардівський амбулаторії загальної практики - сімейної медицини на Одещині. 

Понад 20-24 тисячі гривень складають витрати на заробітну плату у певних закладах спеціалізованої допомоги. Зокрема, в Одеській міській клінічній інфекційній лікарні, інфекційній лікарні №1 Криворізької міської ради, обласних інфекційних лікарнях Полтавської та Івано-Франківської областей.  

Найвищі показники середньомісячних витрат на оплату праці середнього медичного персоналу екстреної медичної допомоги у Чернівецькій області - понад 29 772 гривень, Києві - 28 579 гривень, у Дніпропетровській, Вінницькій, Закарпатській та Тернопільській областях - понад 20 тисяч гривень. 

Ці та інші дані доступні на дашборді НСЗУ “Звіт про доходи та витрати надавачів медичних послуг”. 

Дані електронної системи охорони здоров’я свідчать, що за рік в цілому по країні кількість медичних сестер, які влаштувались на роботу, вдвічі більша кількості медичних сестер, які звільнились. Але трудова міграція в кожній області відбувається по різному.

Зокрема, у Києві кількість прийнятих на роботу медсестер в чотири рази перевищує кількість тих, що звільнилися. У Вінницькій області - ця кількість перевищує втричі. Натомість на Закарпатті кількість нових медсестер та тих, що звільнилися, майже однакова. У Миколаївській області кількість медсестер, які звільнились, переважає кількість нових. 

Джерело Національна служба здоров’я України