Супровід і лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз, на первинному рівні медичної допомоги

Завдяки реформі системи охорони здоровʼя України, лікування пацієнтів з туберкульозом відбувається з фокусом на пацієнто-орієнтовану модель.

Пацієнт може отримувати медичну допомогу не тільки в стаціонарі, а й амбулаторно чи під наглядом сімейного лікаря. Це можливо, коли пацієнт перестає виділяти міко бактерію і має лабораторне підтвердження цього. Тож людина з туберкульозом може жити повноцінним життям та отримувати медичну допомогу в амбулаторних умовах під наглядом лікаря первинки. Для цього у Програмі медичних гарантій передбачено пакет послуг “Супровід і лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз, на первинному рівні медичної допомоги”.  

Що входить у пакет “Супровід і лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз, на первинному рівні медичної допомоги”? 
Пакет“Супровід і лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз, на первинному рівні медичної допомоги”передбачено для пацієнтів, у яких вже діагностовано відповідний діагноз і є план лікування, створений фтизіатром. У межах пакету безоплатним є цілий комплекс медичних послуг. 

1. Динамічне спостереження за станом здоров’я пацієнта/пацієнтки з діагнозом туберкульоз  на первинному рівні медичної допомоги.
2. Лабораторні аналізи. 
3. Забір та транспортування біоматеріалу пацієнта/пацієнтки для виконання бактеріологічних досліджень.
4. Визначення спільно з пацієнтом/пацієнткою амбулаторної моделі лікування під безпосереднім наглядом за прийомом протитуберкульозних препаратів (відео-DOT, DOT за місцем надання послуг, DOT вдома тощо), враховуючи рекомендації фтизіатра та інших лікарів. 
5. Контроль за прийомом протитуберкульозних препаратів, призначених фтизіатром (під безпосереднім наглядом та/або з використанням інших сучасних засобів контролю за прийомом протитуберкульозних препаратів).  
6. Формування прихильності до лікування у пацієнтів, у тому числі із залученням соціальних працівників. 
7. Дотримання тактики дій при виявленні побічної реакції на ліки. Повідомлення про кожний такий випадок фтизіатра, яким призначено відповідне лікування.
8. Оцінка слуху, гостроти зору та симптомів полінейропатії відповідно до моніторингу лікування. 
9. Оцінка та корекція нутриційного статусу, з урахуванням проведення результатів інструментальних обстежень (вимірювання зросту та маси тіла).
10. Направлення пацієнтів з ТБ для надання спеціалізованої медичної допомоги для діагностики, лікування супутніх захворювань, що загострилися на фоні ТБ, або отримання інших медичних послуг, у тому числі з реабілітації. 
11. Проведення індивідуальної профілактичної роботи з пацієнтами із туберкульозом, спрямованої на навчання санітарно-гігієнічним навичкам і зниження ймовірності передачі мікобактерій туберкульозу іншим особам та інфекційного контролю за туберкульозом.
Повний перелік послуг – на сайті НСЗУ в розділі “Вимоги ПМГ 2023” (п. 17).

В Україні вже понад 500 закладів, які мають договір на згаданий пакет. Найбільше - у Вінницькій, Дніпропетровській, Львівській та Миколаївській областях. 

Чи потрібно укласти декларацію з лікарем ПМД, щоб отримувати послуги в рамках пакету “Супровід і лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз, на первинному рівні медичної допомоги”?
Так. Умовою для отримання медичної допомоги за цим пакетом є   наявність плану лікування, створеного фтизіатром, згідно з яким пацієнт або пацієнтка зможе отримати лікування у лікаря з надання ПМД, якого попередньо обрано або буде обрано за декларацією.

Чи завжди лікування туберкульозу передбачає госпіталізацію? 
Ні. Доцільність лікування пацієнтів у стаціонарі або вдома, амбулаторно, визначає лікар-фтизіатр. На стаціонарному лікуванні перебувають тільки ті пацієнти, які виділяють мікобактерію туберкульозу. Як тільки мікобактерія туберкульозу перестає виділятися, і це підтверджено лабораторно, то людина може продовжити лікування в амбулаторних умовах. Тобто - вдома. Це захищає пацієнтів від повторного інфікування у стаціонарі і більш тяжкої мультирезистентної форми туберкульозу.

Джерело: Національна служба здоров'я