Семінар-практикум на тему «Профілактика інфекцій та інфекційний контроль в ЗОЗ згідно нового наказу №1614»

Семінар-практикум на тему «Профілактика інфекцій та інфекційний контроль в ЗОЗ згідно нового наказу №1614»

Дата проведення: 27 січня 2022
Місце проведення: м. Київ, готель «Турист»,  вул. Р.Окіпної, 2, 3 поверх, зал «Едісон»

В Україні набув чинності наказ МОЗ України, який має змінити систему профілактики внутрішньолікарняних хвороб. Мова про наказ «Про організацію профілактики інфекцій та інфекційного контролю в закладах охорони здоров’я та установах/закладах надання соціальних послуг/соціального захисту населення» від 03.08.2021 №1614.

Спікер:

Циганчук Оксана, керівник компанії «Care For doctors», лікар-епідеміолог, науковий співробітник «Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського НАМН України»

Програма:

9.00 – 10.00

Реєстрація, вітальна кава

10.00 – 11.30

Основні компоненти профілактики інфекцій та інфекційного контролю, впровадження заходів

Затверджені порядки та інструкції, які слід  використовувати в роботі закладів охорони здоров’я  

Порядок здійснення епідеміологічного нагляду та ведення обліку інфекційних хвороб, пов’язаних з наданням медичної допомоги та Інструкція з впровадження адміністрування антимікробних препаратів в закладах охорони здоров’я, які надають медичну допомогу в стаціонарних умовах набувають чинності з 1 січня 2022 року. Інші ж норми вже набули чинності з дня офіційного опублікування — 29 жовтня 2021 року.

11.30 – 11.45

Перерва

11.45 – 13.00

Практичні аспекти епідеміологічного супроводу закладу охорони здоров’я. Інфекційні виклики сьогодення

Інфекційні хвороби, пов’язані з наданням медичної допомоги (далі ІПНМД) зустрічаються в усіх країнах незалежно від їхнього соціального та матеріально-технічного розвитку. Від них страждають пацієнти, медичні працівники та відвідувачі ЗОЗ. Джерелом ІПНМД можуть бути люди, що знаходяться в ЗОЗ, в деяких випадках вони зумовлені використанням медичної апаратури чи виконанням процедур, або виникають в результаті передачі негоспітальних інфекцій пацієнтам, що знаходяться в ЗОЗ. Інколи ЗОЗ виступають «розсадником» інфекції, що призводить до її розповсюдження як в самому закладі, так і за його межами серед населення. ІПНМД можуть призводити до тяжких форм захворювання, збільшення тривалості перебування пацієнтів у стаціонарі, виснаженню ресурсів охорони здоров’я та до смертельних випадків.

13.00 – 14.00

Обід

14.00 – 15.00

Дезінфекція, передстерилізаційна очистка, стерилізація медичного інструментарію

Організація процесів відповідно до наказу МОЗ України від 11.08.2014 №552 Про затвердження Державних санітарних норм і правил «Дезінфекція, передстерилізаційне очищення та стерилізація медичних виробів в закладах охорони здоров'я». Засоби індивідуального захисту.

15.00 – 16.00

Адаптація Наказів МОЗ України від 03.08.2020 р. №1777

«Про затвердження Заходів та Засобів щодо попередження інфікування при проведенні догляду за пацієнтами» та Наказу від 06.05.2021р. №882 «Про затвердження санітарно-протиепідемічних правил і норм використання ультрафіолетового бактерицидного випромінювання для знезараження повітря та дезінфекції поверхонь».

Серед іншого розберемо, які пункти повинні бути в плані заходів ІК

16.00 – 17.00

Зміни у системі профілактики інфекційних хвороб, пов’язаних з наданням медичної допомоги

Серед іншого обговоримо:

  • порядок профілактики інфекційних хвороб, пов’язаних з наданням медичної допомоги, в закладах охорони здоров’я, які надають медичну допомогу в стаціонарних умовах;
  • порядок впровадження профілактики інфекцій та інфекційного контролю в закладах охорони здоров'я, які надають медичну допомогу в стаціонарних умовах;
  • інструкція з впровадження покращення гігієни рук в закладах охорони здоров’я та установах/закладах надання соціальних послуг/соціального захисту населення;
  • положення про відділ з інфекційного контролю закладу охорони здоров’я та установи/закладу надання соціальних послуг/соціального захисту населення.

Відповіді на питання

Додатково

Дискусія на тему «Особливості епідеміології та профілактики інфекцій, що пов'язані з наданням медичної допомоги в різних типах стаціонарів».

Обговорення, пошук оптимальних відповідей на важливі професійні питання.