Принципи ефективного лікування наркозалежності

Не існує єдиного виду лікування, що підходить для всіх. Тактика лікування залежить від особливостей перебігу захворювання пацієнта та його індивідуальних характеристик, стилю життя, супутніх захворювань, запиту на лікування. Для кожної людини ефективним може бути різне лікування, відтак якщо лікування виявилося неефективним, це не означає, що людину не потрібно більше лікувати. 

Лікування має надаватися максимально швидко. Враховуючи, що пацієнти часто можуть змінювати своє рішення щодо необхідності лікування, важливою є організація доступу до лікування якомога швидше – одразу, тільки-но пацієнт виявив таке бажання. Тривалий період очікування перед початком лікування призводить до значних втрат пацієнтів, які можуть більше не звернутися по допомогу. 

Ефективне лікування спрямоване на багато симптомів і проблем індивіда, а не лише на зловживання наркотиками. Аби бути ефективним, лікування має включати не лише вирішення проблем із залежністю, але й звертати увагу на вирішення інших проблем (медичних, соціальних, психологічних, побутових тощо). Важливо також, щоб лікування відповідало віку, статі, етнічній належності та культурі людини. 

Індивідуальний лікувальний план має постійно перебувати в центрі уваги й модифікуватися залежно від мінливих потреб пацієнта. З огляду на складність перебігу захворювання, яке часто супроводжується наявністю інших супутніх, пов’язаних з ним станів (медичних, психологічних, соціальних), важливо постійно забезпечувати догляд і відслідковувати зміни потреб пацієнта. Це дасть змогу коригувати інтенсивність лікування та включати до нього інші необхідні послуги. 

Лікування має бути тривалим. Тривалість лікування залежить від індивідуальних потреб та наявних проблем людини. Дослідження показують, що більшості залежних необхідно щонайменше три місяці перебування на лікуванні, щоб значно скоротити або припинити вживання наркотиків, а саме лікування часто може мати декілька епізодів. 

Психологічне консультування (індивідуальне та/або групове) й інші види поведінкової терапії. Численні дослідження вказують на те, що проведення лікування залежностей у поєднанні з психологічним консультуванням сприяє кращому утриманню в програмі та знижує ризик рецидиву. Застосування поведінкової чи групової терапії спрямоване насамперед на зміну мотивації людини, роботу зі стимулами, формування навичок вирішення проблем та покращення міжособистісної взаємодії. Усе це сприяє кращому утриманню в програмі лікування та запобіганню поверненню до вживання наркотиків. 

Джерело: Центр громадського здоров'я МОЗ України