Порядок утилізації та знищення неякісних наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів

Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Хмельницькій області, з метою роз’яснення порядку утилізації та знищення неякісних наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів, повідомляє наступне.

Закон України «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори», у статті 30 визначає, що знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів здійснюється в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, в разі, якщо:

  • закінчився термін їх придатності;
  • наркотичні засоби або психотропні речовини чи прекурсори зазнали впливу фізичних або хімічних факторів, внаслідок чого настала їх непридатність, що виключає можливість їх відновлення чи переробки;
  • неможливо встановити їх належність до наркотичних засобів або психотропних речовин;
  • невикористані наркотичні засоби приймаються від родичів померлих хворих;
  • виявлені в обігу наркотичні засоби або психотропні речовини чи прекурсори не можуть бути використані в медичних, наукових та інших цілях, а також в інших випадках, встановлених Кабінетом Міністрів України.

У пункті 75 Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з культивування рослин, включених до таблиці I переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, затвердженого Кабінетом Міністрів України, розроблення, виробництва, виготовлення, зберігання, перевезення, придбання, реалізації (відпуску), ввезення на територію України, вивезення з території України, використання, знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, включених до зазначеного переліку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України Кабінету Міністрів України від 6 квітня 2016 р. № 282, (далі за текстом – Ліцензійні умови) зазначено, що знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів здійснюється згідно з Порядком провадження діяльності, пов’язаної з обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 3 червня 2009 р. № 589, (далі за текстом – Порядок провадження діяльності).

Відповідно до Порядку провадження діяльності, знищення засобів і речовин, включених до таблиць II і III та списку 1 таблиці IV переліку, препаратів, що містять наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори в кількості, що перевищує гранично допустиму (далі за текстом – підконтрольні речовини) здійснюється:

  • закладами охорони здоров’я та ветеринарної медицини у разі визнання таких засобів і речовин непридатними для подальшого використання. Цими закладами також знищуються невикористані рештки зазначених засобів і речовин у відкритих ампулах;
  • виробниками зазначених засобів і речовин у разі визнання їх непридатними для подальшого використання у виробництві. Виробники також знищують відходи, що утворилися у процесі виробництва відповідно до технологічних регламентів;
  • суб’єктами господарювання, що використовують зазначені засоби і речовини в наукових та навчальних цілях, а також в інших цілях, передбачених у статті 30 Закону України «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори».

Знищення підконтрольних речовин може здійснюватися:

  • суб’єктом господарювання власними силами у разі наявності у нього ліцензії на право провадження діяльності, пов’язаної із знищенням наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, включених до переліку,
  • або на договірних умовах суб’єктом господарювання, який має зазначену ліцензію.

Для знищення підконтрольних речовин згідно з наказом керівника суб’єкта господарювання утворюється комісія, яку очолює керівник або його заступник. До складу комісії включається представник структурного підрозділу з питань боротьби з наркозлочинністю територіального органу Національної поліції, присутність якого під час знищення таких засобів і речовин обов’язково забезпечується керівником зазначеного органу.

Знищення закладами охорони здоров’я та ветеринарної медицини невикористаних решток зазначених засобів і речовин у відкритих ампулах та виробниками відходів, що утворилися у процесі виробництва, у розмірах, що визначені технологічними регламентами, здійснюється без залучення представника структурного підрозділу з питань боротьби з наркозлочинністю територіального органу Національної поліції.

Знищення підконтрольних речовин, крім їх невикористаних решток у відкритих ампулах та відходів, що утворилися у процесі виробництва відповідно до технологічних регламентів, здійснюється суб’єктами господарювання за визначеним Держлікслужбою методом.

Для визначення методу знищення суб’єкт господарювання подає Держлікслужбі такі документи:

  • заяву за формою згідно з додатком 3 до Порядку провадження діяльності;
  • копію ліцензії на право провадження діяльності, пов’язаної із знищенням засобів і речовин, включених до таблиць II і III та списку 1 таблиці IV переліку, якщо їх знищення здійснюється суб’єктом господарювання власними силами;
  • засвідчену в установленому порядку копію договору про знищення засобів і речовин, включених до таблиць II і III та списку 1 таблиці IV переліку, препаратів, що містять наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори в кількості, що перевищує гранично допустиму, із суб’єктом господарювання, який має ліцензію на право провадження зазначеного виду діяльності, якщо їх знищення здійснюється на договірних умовах;
  • копію повідомлення про строк проведення знищення, надісланого суб’єктом господарювання структурному підрозділу з питань боротьби з наркозлочинністю територіального органу Національної поліції.

Держлікслужба у десятиденний строк розглядає подані суб’єктом господарювання документи та в письмовій формі повідомляє його про прийняте рішення щодо визначення методу знищення.

При виборі методу знищення необхідно враховувати положення пунктів 77, 78 Ліцензійних умов, спільного наказу Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України від 19.03.1999 № 67/59 «Про затвердження Правил проведення утилізації та знищення неякісних лікарських засобів, до складу яких входять наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22 липня 1999 р. за N 496/3789, щодо методів знищення тих чи інших лікарських форм.

Для знищення неякісних лікарських засобів у вигляді рідин (розчини, суспензії, сиропи тощо) використовується метод розведення водою та злив до комунального колектора.

Розведення водою та злив до комунального колектора – проводять шляхом розведенням їх водою у відношенні 1 до 200 та поступовим зливом у комунальний колектор. Ампули з розчинами неякісних лікарських засобів спочатку подрібнюються на твердій поверхні або в металевому барабані із застосуванням дерев’яного молотка, відокремлюється рідина, розводиться водою у відношенні 1 до 200 та зливається у комунальний колектор зі швидкістю, не більшою як 1 літр за секунду. Подрібнене скло збирається у контейнер для гострих предметів та відправляється до місця побутових відходів.

Для знищення неякісних лікарських засобів у вигляді твердих форм, порошків (таблетки, капсули, гранули, порошки для ін’єкцій тощо), напівтвердих лікарських засобів (креми, лосьйони, гелі, супозиторії тощо) застосовують методи інкапсуляції, інертизації або високотемпературного спалення.

Метод інкапсуляції – це процес перетворення в моноліт неякісних лікарських засобів у замкнутому об’ємі за допомогою в’яжучих речовин, що включає наступні стадії:

  • розміщення неякісних лікарських засобів у пластмасовому або сталевому барабані в кількості, яка займає до 90 % внутрішнього об’єму барабана;
  • заповнення вільного об’єму розчином цементу, вапна та води у пропорції за масою відповідно 15:15:5;
  • перемішування розчину, закриття кришкою барабана та герметизація;
  • витримка 7-28 діб до повного застигання маси;
  • доставка барабана до сховища поховання побутових відходів та покриття його твердими побутовими відходами.

Метод інертизації – це процес перетворення в моноліт неякісних лікарських засобів за допомогою в’яжучих речовин з наступним подрібненням та розосередженням, включає наступні стадії:

  • зняття пакувального матеріалу з неякісних лікарських засобів;
  • подрібнення неякісних лікарських засобів до фракції з розміром окремих частинок не більше 2 міліметрів;
  • змішування подрібненої лікарської форми з водою, цементом та вапном у відношенні за масою відповідно 65:15:15:5 до отримання однорідної пасти;
  • транспортування пасти до місця побутових відходів;
  • розсіювання (після застигання) подрібнених шматків пасти серед побутових твердих відходів.

Високотемпературне спалення – провадиться з використанням печей промислових підприємств для виготовлення цементу, вугільних теплоелектростанцій та ливарних цехів. Печі, температура в яких сягає 1200-2000 C, придатні для знищення лікарських засобів. Час знищення лікарських засобів при такій високій температурі становить кілька секунд. За таких умов всі органічні компоненти відходів руйнуються, а деякі потенційно небезпечні чи токсичні продукти горіння стають абсорбованим шлаковим продуктом, або їх видаляють за допомогою теплообмінного обладнання.

За результатами знищення препаратів, що містять наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори в кількості, що перевищує гранично допустиму, власними силами суб’єкт господарювання складає у трьох примірниках акт за формою згідно з додатком 4 до Порядку провадження діяльності, який засвідчується підписами членів комісії. Перший примірник акта залишається у суб’єкта господарювання, інші надсилаються структурному підрозділу з питань боротьби з наркозлочинністю територіального органу Національної поліції та територіальному органові Держлікслужби.

У разі знищення іншим суб’єктом на договірних умовах суб’єкт господарювання, який здійснив знищення, складає акт у чотирьох примірниках, який засвідчується підписами членів комісії. Перший примірник акта залишається у суб’єкта господарювання, який здійснив знищення, другий – у суб’єкта господарювання – власника таких засобів і речовин, інші надсилаються відповідно структурному підрозділу з питань боротьби з наркозлочинністю територіального органу Національної поліції та територіальному органові Держлікслужби.

Інформація про засоби і речовини, включені до таблиць II і III та списку 1 таблиці IV переліку, препарати, що містять наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори в кількості, що перевищує гранично допустиму, вноситься до журналу (книги) обліку за формою згідно з додатком 5 до Порядку провадження діяльності. Сторінки в журналі пронумеровуються, прошнуровуються та засвідчуються підписом керівника суб’єкта господарювання.

Документи, пов’язані з обігом зазначених засобів і речовин, зберігаються суб’єктом господарювання не менш як 5 років.

Відповідно до пунктів 76-78 Ліцензійних умов знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів невикористаних залишків препаратів наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, які повернуті від родичів померлих хворих, виданих лікувально-профілактичним закладом здійснюється без визначення Держлікслужбою методу знищення та без залучення представника територіального органу Національної поліції наступними методами:

  • у вигляді рідин (розчини, суспензії, сиропи) – методом розведення водою та зливом до комунального колектора;
  • у вигляді твердих продуктів, порошків (таблетки, капсули, гранули, порошки для ін’єкцій), напівтвердих лікарських засобів (креми, лосьйони, гелі, супозиторії, лініменти, мазі, пасти) – методами інкапсуляції, інертизації або високотемпературного спалення.
  • у формі трансдермальних пластирів (трансдермальна терапевтична система), які містять наркотичні засоби, – методом спалення.

Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Хмельницькій області рекомендує керівникам суб’єктів господарювання, що отримали ліцензію на розроблення, виробництво, виготовлення, зберігання, перевезення, придбання, реалізацію (відпуск), ввезення на територію України, вивезення з території України, використання, знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, включених до відповідних переліків, взяти під особистий контроль дотримання підпорядкованими працівниками зазначених нормативно-правових актів, а також провести додаткові навчання з працівниками з питань знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.

Джерело: Держлікслужба