Можливості для роботи медичних сестер та братів у ЕСОЗ

В електронній системі медичні сестри та брати можуть вносити записи щодо вакцинації, а також реєструватися та отримувати відповідні права доступу; здійснювати пошук електронних медичних записів; формувати пакети діагностичних звітів; фіксувати лікувальні процедури; перевіряти, обробляти та погашати е-направлення тощо. Така можливість зафіксована законодавчо, а саме: у наказі МОЗ від 28.02.2020 № 587 «Деякі питання ведення Реєстру медичних записів, записів про направлення та рецептів в електронній системі охорони здоров’я». Нормативна база доповнена визначенням «молодший спеціаліст з медичною освітою», а пунктом 19 порядку ведення реєстру медичних записів, записів про направлення та рецептів в електронній системі охорони здоров’я визначено, що записи, які вносяться до реєстру, підписуються кваліфікованим електронним підписом, в тому числі і молодшими спеціалістами з медичною освітою, які вносять ці записи до реєстру.

Розширення повноважень медичних сестер та братів дозволяє розвантажити лікарів, через розподілення роботи з електронними медичними системами, збільшити комунікацію між лікарем та медичними сестрами і братами. Крім цього, для медичних сестер та братів це додаткові можливості, у тому числі для розвитку та навчання. Багато з них готові розвивати свої цифрові навички та втілювати нові можливості системи на практиці.

Як свідчать дані ЕСОЗ, залученість медичних сестер та братів у роботу з медичними записами в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ) з моменту появи такої можливості в червні минулого року збільшилась майже у 18 разів за останні 8 місяців. Це позитивна тенденція, однак показник залученості все ще дуже низький: нині він становить лише 1,4 % від усіх записів, що ведуть ЗОЗ. Так, з моменту появи технічної можливості протягом 2022 – 2023 років лише 4 % медичних сестер та братів вносять електронні медичні записи до ЕСОЗ.


Джерело: Міністерство охорони здоров'я України