МОЗ розширило перелік виключень для видачі паперового листка непрацездатності

Через бойові дії або дії окупаційного режиму, ускладнену логістику або технічні обмеження створення медичних висновків про тимчасову непрацездатність (МВТН) або видача паперових листків непрацездатності сьогодні може бути ускладненою. У зв’язку з цим Міністерством охорони здоров’я у партнерстві з Міністерством соціальної політики, Національною службою здоров'я України, Фондом соціального страхування України та Пенсійним фондом України було розширено перелік виключень для видачі паперового листка непрацездатності. 

Якщо неможливо створити МВТН

Якщо лікар не має технічної можливості сформувати медичний висновок про тимчасову непрацездатність в електронній  системі охорони здоров’я (наприклад, у зв'язку з відключенням закладу охорони здоров’я від ЕСОЗ терміном більше, аніж 7 днів), він може  видати пацієнту паперовий листок непрацездатності на захищеному бланку.

Якщо бланки лікарняних відсутні

Якщо у закладі охорони здоров’я, який надає медичну або реабілітаційну допомогу, закінчились або були знищені внаслідок бойових дій паперові бланки листків непрацездатності і на даний час немає можливості перерозподілити бланки в межах регіону, такий заклад за рішенням його керівника може видавати листки непрацездатності на бланках за формою, роздрукованою на білому папері.

Затверджена наказом від 03.11.2004 № 532/274/136-ос/1406 форма бланку лікарняного:https://bit.ly/38wGQPk

Такий роздрукований листок непрацездатності прирівнюється до лікарняного, виданого на типографічному бланку – він підтверджує факт тимчасової непрацездатності та є підставою для нарахування допомоги від Фонду соціального страхування України та за рахунок коштів роботодавця.

Як заповнити роздрукований лікарняний

До роздрукованого бланку листка непрацездатності застосовуються вимоги Інструкції про порядок заповнення листка непрацездатності, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров'я України, Міністерства праці та соціальної політики України, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 03.11.2004 № 532/274/136-ос/1406. 

При заповненні роздрукованої форми лікарняного в полі «серія бланку» зазначається ЄДРПОУ закладу, а в полі «номер бланку» – порядковий номер запису в Журналі реєстрації листків непрацездатності, затвердженому наказом МОЗ України від 14.02.2012  № 110. 

Джерело: Міністерство охорони здоров’я України