МОЗ планує закупити обладнання для менеджменту медичних відходів у регіонах

Міністерство охорони здоров’я планує закупити 50 комплектів для деконтамінації епідемічно небезпечних медичних відходів для закладів охорони здоров’я для всіх областей та Києва відповідно до визначеної регіонами потреби. Це черговий крок серед комплексу заходів з організації безпечного поводження з медичними відходами, зокрема тими, що утворюються в результаті вакцинації. 

«Запланована закупівля обладнання для деконтамінації інфекційно небезпечних медичних відходів – унікальний інфраструктурний проєкт, завдяки якому буде створено умови для знезараження медичних відходів, які після перероблення придатні до повторного використання. Наразі в Україні немає жодної установи чи компанії, яка б обробляла медичні відходи методом стерилізації. Заклади охорони здоров’я, які встановлять нове обладнання, заощадять на закупівлі послуг з утилізації медичних відходів. Такий результат є однією з принципових цілей спільних проєктів МОЗ України та Світового банку, спрямованих на розвиток інфраструктури медзакладів в Україні», – зазначив заступник міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін під час наради з керівниками структурних підрозділів з питань охорони здоров’я обласних та Київської міської військових адміністрацій. 

Йдеться про епідемічно небезпечні медичні відходи, до яких належать будь-які відходи, які мали контакт із біологічними рідинами. До цієї категорії відносять також відходи, які залишаються під час та після догляду за пацієнтами з COVID-19. 

До комплекту обладнання для деконтамінації входять стерилізатор, повітряний компресор та станції підготовки технологічної води. Заклади охорони здоров’я, у яких є можливість і доцільність встановити таке обладнання, будуть визначені в результаті ретельного відбору з урахуванням потреби регіону, розташування і можливості надавати послуги з деконтамінації іншим закладам, розташованим у  сусідніх районах, а також спроможності підготувати приміщення з комунікаціями відповідно до вимог. 

Міністерство охорони здоров’я України у 2021 році за підтримки Світового банку проаналізувало обсяги епідемічно небезпечних медичних відходів, що зберігаються у закладах охорони здоров'я після вакцинації проти COVID-19, і розпочало низку заходів зі створення системи управління медичними відходами. Серед них – вдосконалення нормативної бази, закупівля обладнання для знезараження відходів та навчання медичного персоналу.

Джерело: Міністерство охорони здоров’я  України