Лікування хвороб крові у ПМГ-2021: підсумки другого засідання Робочої групи

Прийнято пропозиції щодо проведення первинної діагностики, своєчасного знеболення, за вимогою пацієнта, поповнення складу мультидисциплінарної команди лікарями тощо.

У Національній службі здоров’я України відбулося друге засідання Робочої групи медичних експертів за напрямом лікування онкогематологічних та гематологічних захворювань у Програмі медичних гарантій на 2021 рік. 

Провідні науковці, лікарі-онкологи, гематологи, керівники закладів та завідувачі лікувальних відділень з різних областей країни, представники громадських та пацієнтських організацій взяли участь у обговоренні нових вимог до нового пакету “Діагностика, лікування та супровід пацієнтів з гематологічними та онкогематологічними захворюваннями (або підозрою на відповідні захворювання) у дорослих та дітей в амбулаторних та стаціонарних умовах”.

Серед членів Робочої групи: професор кафедри гематології та трансфузіології НМАПО ім. Шупика доктор медичних наук Тетяна Перехрестенко, завідувачка гематологічного відділення Національного інституту раку Тетяна Каднікова, завідувач відділення трансплантації кісткового мозку “Охматдиту” Олександр Лисиця, головний лікар Інституту патології крові та трансфузійної медицини НАМН України кандидат медичних наук Орест Тушницький, завідувачка лабораторії медичної генетики Спеціалізованого медико-генетичного центру “Охматдиту” доктор біологічних наук Наталія Ольхович, завідувач онкогематологічним відділенням Миколаївської обласної дитячої лікарні Михайло Адиров, директорка департаменту по роботі з підопічними БФ «Таблеточки» кандидат юридичних наук Юлія Ноговіцина та інші.

Фахівці зосередились на питаннях безпеки пацієнтів та медичних працівників. Обговорили та прийняли пропозиції щодо своєчасного і якісного знеболення пацієнта під час діагностичних та лікувальних процедур. Адекватне знеболення впливає, зокрема, на якість діагностики пацієнтів з онкогематологічними захворюваннями та їхнє подальше лікування. Також додали пункт про обов’язкову наявність у відділенні обладнаного місця приготування розчинів хіміо- та таргетних препаратів, як необхідну умову для безпеки праці медичного персоналу. Окрім того. були внесені пропозиції щодо мінімального складу мультидисциплінарної команди фахівців та обов’язкового інформування регіонального канцер-реєстру про проведений етап лікування тощо.

Голова Робочої групи за напрямом лікування онкогематологічних та гематологічних захворювань кандидат медичних наук Світлана Дудник: “Ми зосереджуємось на тому, щоб мінімізувати ризик катастрофічних витрат серед пацієнтів у кожному пакеті медичних послуг. Особливо, якщо це стосується тяжких хвороб. Програма медичних гарантій має динамічно розвиватися, переглядатися й конкретизуватися. Мають з’являтися нові пакети медичних послуг, щоб зробити лікування ще доступнішим для українців. Саме тому ми розробили новий пакет медичних послуг для пацієнтів з онкогематологічними та гематологічними захворюваннями. 

Разом з експертами ми напрацювали проєкт специфікацій та умов закупівлі за даним напрямом. Більшість пропозицій експертів робочої групи були підтримано та прийнято. Переважна їх кількість спрямована на надання якісної та безпечної медичної допомоги.

Ми проводимо опитування експертів за підсумками роботи кожної групи, понад 80 % респондентів задоволені напрацюваннями щодо нових умов та вимог і вважають, що їхня робота покращить впровадження Програми медичних гарантій. Тому вважаю, що завдяки плідній роботі команди НСЗУ та професіоналів медичної сфери ПМГ-2021 стане ще більш пацієнт орієнтованою, якісною та доступною для людей”.

Експертні медичні групи працюють за підтримки Проекту USAID Україна “Підтримка реформи охорони здоров’я».

Довідка. У Національній службі здоров’я України протягом двох місяців тривають засідання Робочих груп експертів за відповідними медичними напрямами, які розробляють проєкти специфікацій та умов закупівлі медичних послуг, які надаватимуться за Програмою медичних гарантій у 2021 році. 

У складі Робочих груп - лікарі, представники МОЗ, НАМН, ВООЗ, керівники закладів охорони здоров’я, провідні фахівці відповідних галузей медицини, а також представники громадських та пацієнтських організацій. Загалом, 384 експерти працюватимуть над оновленням умов закупівлі медичних послуг для держави. Вони надаватимуть НСЗУ методичну, аналітичну, наукову та консультативно-дорадчу підтримку. 

Робочі експертні групи працюватимуть у рамках ініціативи зі створення Ради безпеки пацієнтів.

У Програмі медичних гарантій-2021 – 35 пакетів медичних послуг, серед них два з лікування COVID-19 та 7 нових пакетів, яких не було у поточному році. Це такі пакети, як “Готовність до реагування на інфекційні захворювання та епідемії”, “Стоматологічна допомога дорослим та дітям”, “Ведення вагітності в амбулаторних умовах, “Лікування пацієнтів методом інтракорпорального діалізу в амбулаторних умовах”, “Супровід та лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз, на первинному рівні медичної допомоги”, “Діагностика, лікування та супровід пацієнтів з гематологічними захворюваннями (або підозрою на відповідні захворювання) у дорослих та дітей в амбулаторних та стаціонарних умовах” та “Психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами з охорони психічного здоров’я”.

Джерело: Національна служба здоров’я України