Імунітет після щеплення: відповіді на поширені питання

Для створення захисту проти кожного інфекційного захворювання розроблена відповідна схема вакцинації. При вакцинації проти одних інфекцій формується довічний імунітет, наприклад, після введення 2 доз вакцини проти кору, паротиту, краснухи. Проти дифтерії, правця і кашлюка імунітет зберігається впродовж 7–10 років. Тому необхідне повторне введення вакцин проти цих захворювань. Оскільки штами вірусу грипу мінливі — щеплення проти цього захворювання здійснюють щороку.

До багатьох хвороб імунітет знижується після природного інфікування. Тривалість імунітету, який забезпечують вакцини, залежить від низки факторів, зокрема від самої вакцини.

Живі вакцини зазвичай викликають тривалий імунітет, ніж неживі вакцини. Якщо інтервал між дозами занадто короткий, це може вплинути на тривалість імунітету. Тому необхідні мінімальні інтервали.

Вік також впливає на імуногенність, саме тому Національний календар щеплень розроблений з вказанням оптимального віку для щеплення окремими видами вакцини.

Імуногенність вакцини є показником імунної відповіді на вакцину і зазвичай передбачає вимірювання специфічних антитіл у крові. Для деяких, але не для всіх вакцин, визначений поріг рівня специфічних антитіл корелює із захистом. Однак це не говорить нам остаточно, чи людина повністю захищена від хвороби. Якщо встановлено хорошу імунну пам’ять, після бустерної дози вакцини відбувається значне підвищення рівня антитіл.

ХворобаРозрахункова тривалість захисту від вакцини після отримання всіх рекомендованих доз 1,2Коментарі
ТуберкульозІмунітет після вакцинації БЦЖ тримається 6-7 роківЗахищає від переходу прихованої інфекції в явну хворобу (приблизно у 70% щеплених), і практично на 100% захищає дітей від важких форм недуги — туберкульозного менінгіту та міліарного туберкульозу.
Кашлюк4-6 років 
ДифтеріяБлизько 10 роківСаме тому дорослому населенню кожні 10 років згідно з Національним календарем щеплень потрібно робити ревакцинацію.
Правець96% захищені 13-14 років, 72% >25 роківСаме тому дорослому населенню кожні 10 років згідно з Національним календарем щеплень потрібно робити ревакцинацію.
ПоліомієлітПісля проходження повного курсу щеплень >99% вакцинованих захищено протягом не менше 18 роківЗахист на рівні майже 100% досягається лише методом проходження повного курсу щеплень. Саме тому його наскільки важливо завершити та не переривати.
Гемофільна паличка типу В>9 років після дати останнього щепленняВідмінна імуногенність, що спостерігається для цієї вакцини, що свідчить про довгостроковий захист.
Гепатит В>20 років від дати щепленняЙмовірно, імунітет зберігається все життя.
КірДовічне у >96% щепленнихЗахист громади важливий, щоб зупинити передавання тим, хто занадто молодий, щоб бути імунізованим, або тим, хто не може отримати вакцину MMR.
Епідемічний паротит>10 років в 90% щеплених, імунітет дуже повільно слабшає з часомТривалість імунітету залежить від спільноти. 
Краснуха>90% щеплених захищені більше 15-20 років 

Що ж до вакцинації від COVID-19?

Яким чином імунітет від вакцини відрізняється від імунітету від інфекції?

Вакцино-індукований імунітет і природний імунітет забезпечують захист від інфікування в майбутньому. Але є різні звіти про те, який з них працює краще — або діє довше.

Важливо також пам’ятати, що вакцинація безпечніша за інфекцію. Таким чином, вакцинний імунітет виникає без ризиків природного імунітету, таких як важка інфекція, госпіталізація або численні ускладнення, пов’язані з COVID-19.

Скільки часу потрібно для формування імунітету після щеплення?

Для всіх вакцин проти COVID-19 — незалежно від того, чи це ваша перша вакцинація, чи ревакцинація — для формування імунітету потрібно кілька тижнів. Важливо відзначити, що експерти рекомендують ревакцинацію.

Вакцини виробників Pfizer і Moderna схожі тим, що обидві використовують технологію мРНК для стимуляції імунної системи. Їм обом потрібні два введення. 

Вакцина Pfizer: імунітет починає розвиватися приблизно через 12 днів після першого щеплення (приблизно 52% ефективності). Тоді люди досягають майже повного імунітету приблизно через 7 днів після другого щеплення (приблизно 95% ефективності).

Вакцина Moderna: імунітет починає розвиватися приблизно через 14 днів після першого щеплення (приблизно 51% ефективності). Тоді люди досягають повного імунітету через 2 тижні після другої дози, коли вона досягає 94% ефективності проти запобігання зараженню COVID-19.

Вакцина Johnson & Johnson — це векторна вакцина, яка працює інакше, ніж вакцини Pfizer і Moderna. Для повного курсу щеплення достатньо лише одноразового введення.

Johnson & Johnson: частковий імунітет почав формуватися через 2 тижні після щеплення, а повний імунітет досягався приблизно через 28 днів після щеплення.

Післявакцинальний імунітет

Початкові дослідження показали, що люди, які отримали вакцини Pfizer і Moderna, мали сильний імунітет через 6 місяців після другої дози. Пізніші дослідження показують, що імунітет починає слабшати після цього часу.

Природний імунітет

Попередні дослідження показують, що люди, які одужали від інфекції COVID-19, можуть мати імунітет, який триває від 6 до 8 місяців. Але деякі дослідження також показують, що від 20% до 30% тих, хто мав вірус, можуть втратити імунітет через 6 місяців. Ось чому все одно важливо зробити щеплення від COVID-19, навіть якщо у вас була інфекція в минулому.

Джерело: Центр громадського здоров’я України