Для роботи з медичним канабісом аптекам потрібно отримати ліцензію

Міністерство охорони здоров’я звернуло увагу суб’єктів господарювання на те, що всі аптечні заклади, які планують здійснювати виготовлення та реалізацію (відпуск) лікарських засобів на основі медичного канабісу, повинні у жовтні 2024 року зареєструвати відповідні ліцензії та види діяльності за цими ліцензіями в електронній системі охорони здоровʼя через свою медичну інформаційну систему (МІС).

Після цієї процедури всі зареєстровані сервіси будуть автоматично підтверджені в ЕСОЗ. У МОЗ підкреслюють, що наразі для здійснення відпуску готових лікарських засобів, а також виготовлення та відпуску екстемпоральних ліків потрібно мати ліцензію на провадження господарської діяльності з культивування рослин, включених до переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, розроблення, виробництва, виготовлення, зберігання, перевезення, придбання, реалізації (відпуску), ввезення на територію України, вивезення з території України, використання, знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.

У Міністерстві підкреслюють, що на цьому етапі суб’єкту господарювання достатньо внести інформацію про вид діяльності за даною ліцензією – Реалізація (відпуск) наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів. Також МОЗ радить попередньо проконсультуватися з представниками підтримки відповідних МІС, задіяних в аптечних закладах, щодо алгоритму реєстрації додаткової ліцензії та послуг в ЕСОЗ.

Джерело: АПАУ